Een uitvaart is geen dag uit het leven,

maar het leven van een dierbare in één dag.

 

Hoewel het verlies nog maar nauwelijks te bevatten is, moeten er na een overlijden een aantal zaken in gang gezet worden.

 

Bel de (huis)arts
Wanneer iemand thuis komt te overlijden, is het belangrijk dat eerst de huisarts wordt gebeld. Ook als het midden in de nacht is (buiten openingstijden van de huisarts belt u de dokterswacht: 0900 112 7 112). Deze zal langskomen en constateren dat uw naaste is overleden. 


Contact uitvaartverzorger
Daarna kunt u contact met mij opnemen. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Ik ben te bereiken op telefoonnummer: 06 27586783. 
Bij een overlijden in het ziekenhuis kunt u de volgende morgen contact opnemen. Dit omdat de overledene eerst in het ziekenhuis blijft en daar verzorgd zal worden.

 

Verzorgen en opbaren
De eerste stap is het verzorgen van de overledene. Dit kan indien gewenst samen met de nabestaanden. Het kan handig zijn om alvast kleding klaar te leggen. Het opbaren van de overledene kan op verschillende manieren. Dit kan thuis op bed of in een kist, of in een uitvaartcentrum. Indien de overledene een pacemaker heeft zal deze, als er gekozen wordt voor een crematie, verwijderd moeten worden.

 

De kist
Ik neem een boek mee met voorbeelden van uitvaartkisten waar een keuze uit gemaakt kan worden, van traditioneel tot modern.

 

Het afscheid: een begrafenis of crematie?
Bij het laatste afscheid kunt u kiezen voor een begrafenis of een crematie.
Het kan zijn dat u vanuit geloofsovertuiging een keuze maakt voor begraven of cremeren. Is dit niet het geval, dan is vooral uw persoonlijke voorkeur doorslaggevend. Sommige mensen hebben een duidelijke wens en leggen deze bij leven ook al vast.

Begrafenis
Veel nabestaanden kiezen voor begraven omdat ze het prettig vinden een fysieke plek te hebben om na het overlijden van een dierbare naar toe te gaan. Het biedt voor hen troost om terug te kunnen keren naar een vredige en rustige plek om te herdenken. Ook de verzorging van een graf kan troost bieden en de herinnering aan een overledene helpen in stand te houden.

Crematie
Op dit moment bestaat ongeveer vijfenzestig procent van de uitvaarten uit crematies. Daar hebben mensen uiteenlopende redenen voor, bijvoorbeeld zodat de urn thuis een plek kan krijgen of omdat zij willen dat hun as verstrooid wordt. Ook kan de as worden verdeeld over meerdere nabestaanden.

 

Drukwerk
Via een rouwkaart en/of advertentie brengt u familieleden, vrienden en kennissen officieel op de hoogte van het overlijden van een dierbare. Ook nodigt u hen via deze wijze uit voor het afscheid of de condoleance. Wat er op de rouwkaart komt? Dat bepaalt u! U kiest eigen woorden of een mooi gedicht, een citaat of een gedeelte uit een songtekst. Ik kan het drukwerk voor u verzorgen.

 

Bloemen
Bloemen geven een uitvaart kleur. Van een enkele bloem op de kist tot een kleurrijke bloemenzee. Een rouwboeket is een eerbetoon aan de overledene en toont liefde, troost en medeleven aan de nabestaanden. Bloemen hebben voor veel mensen een symbolische betekenis. De keuze voor een bepaalde stijl of een bepaald soort bloemen, is heel persoonlijk. Bloemen zijn dan ook bij uitstek geschikt om de afscheidsceremonie een persoonlijke tint te geven. 

 

Vervoer
Vaak wordt de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats begeleidt in een rouwauto. Maar ook een ander soort vervoer behoort tot de mogelijkheden. Denk hierbij aan een loopkoets, een koets met paarden, een bijzondere auto of motor.

 

De uitvaart
De uitvaart is de dag dat de overledene begraven of gecremeerd wordt. De uitvaartbijeenkomst kan plaatsvinden in een kerk of aula van het crematorium. U kunt ook een alternatieve plaats kiezen, bijvoorbeeld een locatie die voor de overledene belangrijk was.

 

Condoleance
De condoleance kan vóór de uitvaart plaatsvinden in de kerk of afscheidslocatie, maar kan ook op een apart moment gehouden worden. Bij een crematie vindt de condoleance vaak plaats na het afscheid, in het restaurant van het crematorium.